Translate

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Truskawkowe, bez pieczenia

I kolejny archiwalny acz na czasie. Ponownie z wykorzystaniem truskawek. Ciasto bez pieczenia




Składniki:

* herbatniki (takie najzwyklejsze w świecie) w ilości aby wyłożyć dno formy 24 x 36 lub odrobinę większej
* biszkopty (te długie. Użyłam opakowanie 200g, takie jak do tiramisu)

Krem:
* 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
* 750 ml mleka
* 250 g masła (można i margarynę, ale wtedy proponuję dodać jeszcze do budyniu 1 łyżkę mąki)
* 4 łyżki cukru
  * 1 opakowanie galaretki cytrynowej  (może być również i truskawkowa)
Mus truskawkowy:

* 500 g truskawek - zmiksować
* 2 łyżki żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
* opcjonalnie można dodać cukier (ja nie dawałam)

Masa śmietanowa:

* 500 ml śmietanki kremówki 30 - 36%
* 2 łyżeczki żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia
* 1 opakowanie cukru waniliowego (mam taki z dodatkiem wanilii)

Wierzch ciasta:

* 500 g truskawek
* 2 galaretki truskawkowe
* 500 ml wody do galaretek
Na dno blaszki (24x36 lub ciut większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Zagotować 2 szklanki mleka a w trzeciej wymieszać budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do zagotowania budyniu.  Zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić budyń do przestudzenia, ale wciąż powinien być ciepły.  Na ciepłym jeszcze budyniu układamy masło pokrojone na mniejsze kawałki i zostawiamy na kilka minut, aż masło zacznie się rozpuszczać i będzie miękkie.  Całość należy wtedy zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy na herbatniki.
Na kremie układamy wzdłuż blaszki , leciuteńko wciskając biszkopty, robiąc pomiędzy nimi odstępy ok. 1 cm.
Truskawki zmiksować i dodać do nich wcześniej namoczoną a potem rozpuszczoną żelatynę.  Odstawić do schłodzenia. Jak mus zacznie tężeć ,  wylewamy go w przestrzenie pomiędzy biszkopty.
Żelatynę namoczyć  w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać do jej rozpuszczenia.  Przestudzić Śmietanę wraz z dodatkiem cukru waniliowego ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wyłożyć na mus truskawkowy.
Część truskawek zmiksować . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do musu z truskawek.  Schłodzić aż do momentu jak galaretka zacznie tężeć. Na wierzch ciasta poukładać truskawki i zalać galaretką truskawkową .
Całość wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz