Translate

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Tort malinowo-czekoladowy

Maliny i czekolada. Duet doskonały. Smak ciasta jest niesamowity.





Składniki:
 Biszkopt:
              4 jajka (raczej duże)
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kako
  • ¾ - 1 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mus malinowy:

  • 2 opakowania malin (tam jest chyba po 300g)
  • ¾  - 1 szklanki cukru
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 – 36%
  • 1,5 – 2 łyżek żelatyny (przy 1,5 łyżce mus jest bardzo delikatny i dłużej masa się ścina)

Ganache czekoladowy 
  • 200 g czekolady o 70% zawartości kakao
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

Do nasączenia: 
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • 30 – 50 ml spirytusu


Wykonanie:
Biszkopt i maliny najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Pierwszego dnia: 
Biszkopt: jajka z cukrem ubić na puszystą i gęstą masę, dodając po koniec ubijania 2 łyżki oleju. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie mieszamy razem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. 
Mus malinowy: Maliny zasypać cukrem w rondlu i ustawić na małym ogniu. Od momentu zagotowania, gotować ok. 5 minut a następnie przetrzeć przez gęste sito. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Drugiego dnia:
Biszkopt przeciąć na dwa baty. Przygotować poncz, mieszając wszystkie jego składniki. Blat spodni nasączyć połową płynu i ułożyć w tortownicy o średnicy 28cm. .
Ganach:e: Czekoladę połamać na małe kawałki i wrzucić do miseczki. Dodać masło i kremówkę a następnie rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Połową posmarować nasączony blat biszkoptu.
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do ubitej dodać przetarte maliny (zostawić trochę aby połączyć z żelatyną) i wymieszać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i całkowicie rozpuścić. Dodać kilka łyżek przetartych malin i energicznie wymieszać a następnie połączyć z musem śmietanowo-malinowym.
Ok. 1/3 musu wyłożyć na ganache a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Powtarzamy czynności: nasączyć, posmarować resztą ganche i wyłożyć resztą musu, zapełniając od razu przestrzeń pomiędzy tortem a bokami tortownicy.
Wstawić do lodówki , do schłodzenia na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz