Translate

sobota, 4 czerwca 2016

Sernik rabarbarowy

Czerwiec 2010 r.




Składniki:

Spód:

* 1 opakowanie ciastek digestive
* 1 łyżka (z górką) kakao
* 50 g wiórek kokosowych (jak będą takie grubsze, to fajnie ich będzie widać)
* ok. 70 g stopionego masła


Masa serowa:

* 500 g sera śmietankowego
* 400 g gęstej śmietany/jogurtu greckiego (miałam pół na pół)
* 4 jajka (średniej wielkości)
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
* 2 łyżki mąki pszennej (z maciupeńką górką)
* 200 g białej czekolady

Mus rabarbarowy:

* 550 g rabarbaru (już oczyszczonego)
* 100 g cukru
* 2 łyżki soku z żurawiny (pomarańczowego lub po prostu wody)
* 1 łyżka kisielu (żurawinowego lub pomarańczowego) (dla koloru i do zagęszczenia musu)

Masa wierzchnia:

* 400 - 500 g gęstej kwaśniej śmietany
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (miałam z ziarenkami wanilii)
* 1 łyżka cukru

Wykonanie:


Spód tortownicy o śr. 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z wiórkami i kakao. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić razem. Wysypać na spód tortownicy i ugnieść (spodem szklanki najwygodniej), tworząc również boki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez 15 minut.

Mus (przygotować wcześniej): rabarbar pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla, zostawiając garść na później. Podlać okiem/wodą i dodać cukier. Dusić na malutkim ogniu aż rabarbar rozpadnie się całkiem tworząc mus (można ewentualnie zmiksować, ale ja nie widziałam takiej potrzeby). Zdjąć rondel z ognia i lekko przestudzić. 1 łyżkę kisielu wymieszać z 2-3 łyżkami wody i wlać do musu rabarbarowego. Rondel ponownie ustawić na ogniu i podgrzewać aż do zgęstnienia musu. Zdjąć rondel z ognia i wrzucić do musu pozostałe kawałeczki rabarbaru. Wierzch musu przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

W misce wymieszać ser z jogurtem/śmietaną. Dodać jajka i mąkę, ponownie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodać do masy serowej. Wymieszać.
Połowę masy serowej wlać na podpieczony spód. Na masę wyłożyć łyżką mus rabarbarowy i zlać resztą masy serowej. Na wierzch ułożyć resztki musu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni , z ustawionym na dnie piekarnika naczyniem z wodą, przez ok. 1h 15minut.
Masa wierzchnia: śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, ale nie długo aby nie napowietrzyć za bardzo.
Wyjąć sernik z piekarnika i wyłożyć na wierzch śmietanę, a następnie wstawić ponownie do piekarnika (piekarnik ma być już wyłączony) na ok. 10 minut.
Wyjąć sernik i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz