Translate

sobota, 11 czerwca 2016

Rogaliki

Malutkie rogaliki krucho-drożdżowe. Takie małe co nie co.
To ostatni archiwalny wpis z 2011 roku.




Składniki:
3 szklanki mąki
2 żółtka
1 niepełna szklanka śmietany (dokładne ilości podane w przepisie) kwaśniej i tłustej
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g margaryny (palma z murzynkiem)
Ok. 70 – 80 g smalcu
50 g drożdży
 Sposób wykonania:
Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić szklankę do pełna śmietaną. Wlać do miseczki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Wymieszać i zostawić aż drożdże się całkowicie rozpuszczą.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy oraz margarynę i smalec. Posiekać razem, do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać wszystko łyżką a następnie zlepić dłonią, lekko zagniatając. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na na ok. 2 godziny.
Po schłodzeniu, wyjmujemy jedną część ciasta na blat, wałkujemy aby powstało nam koło o średnicy ok. 30 cm. Koło dzielimy na 8 (większe rogaliki) lub 16 części (malutkie rogaliki). Na szerokim końcu trójkąta układamy nadzienie (u mnie najczęściej serowe) i zawijamy rogaliki i układamy na blaszce do pieczenia. Rogaliki nie wymagają wyrastania przed pieczeniem. Rogaliki posmarować przed pieczeniem mlekiem skondensowanym (najczęściej tak u mnie jest) lub jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.
Blachę z rogalikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 – 25 minut.
Upieczone wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz