Translate

sobota, 4 czerwca 2016

Bułki śniadaniowe

Kwiecień 2010 r.




składniki

* 1,5 szklanki mąki (typ 650) + do podsypywania
* 130 ml mleka
* 1 żółtko
* olej (ilość w przepisie)
* 20 - 30 g drożdży świeżych (można dać mniej i wtedy troszkę dłużej czekamy na wyrośnięcie ciasta)
* 1 - 1,5 łyżeczki cukru
* 1/2 łyżeczki soli

* mleko skondensowane (używałam właśnie mleka) lub jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:

Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia.
Mąkę z solą przesiać do miski.
Mleko (może być z lodówki) wlać do szklanki, dodać żółtko i uzupełnić olejem, aby otrzymać 3/4 szklanki całości mieszaniny. Wymieszać razem, aby żółtko dobrze się "rozeszło\ i wlać do mąki. Dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto (ok. 5 minut). (ja dodałam w trakcie wyrabiania jeszcze 1 łyżkę mąki aby ciasto się nie kleiło).
Wyrobione ciasto odstawić na 10 minut pod przykryciem (przykryłam miską). Po tym czasie ponownie wyrobić (tak ze 3 - 4 minuty) i włożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 6 (duuuże bułki) lub 8 części (mniejsze bułki). Uformować bułki lub obwarzanki i ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia (ja używam foli permanentnej).
Przykryć bułki folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem, czarnuszką czy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 - 25 minut

dodatkowe informacje
Do odmierzania składników, używam szklanki o pojemności 250 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz